Knallhard i FMNC
– Vi har utviklet verdens beste slitasjebelegg av et av verdens hardest materialer. Nå tester vi belegget for bruk i mange forskjellige bransjer, sier Gisle Østereng, daglig leder og gründer i Seram Coatings.
– For nye bedrifter er det helt avgjørende å komme raskt i gang. Tilgang til topp kompetanse og utstyr gjennom et katapult-senter bidrar så absolutt til det, sier Østereng.
Seram Coatings kom i kontakt med ReSiTec, før Future Materials Norwegian Catapult Center (FMNC) var en realitet. ReSiTec er en av partnerne som står bak det nye katapult-senteret. Nå har Seram Coatings pilotproduksjonen på plass, og tester ut produktet hos partnere.
– Uten hjelp fra ReSiTec ville vi ha gjort mange feil, og trengt mye mer tid og penger for å få opp en pilotproduksjon, sier Østereng.
Å skalere opp kjemiske prosesser fra lab-stadiet er krevende. Det er en rekke prosesstrinn som må kombineres med riktig tid, volum og metodikk. ReSiTec har folk med spisskompetanse og erfaring på akkurat dette, og har bistått Seram Coatings med å utvikle pilotproduksjonen.
– Vi er kommet så langt at vi kan ta oss betalt for at partnerne tester slitasjebelegget. Allerede høsten 2018 skal produktet kommersialiseres.
Med tidligere hjelp fra ReSiTec og Future Materials Norwegian Catapult Center ville Seram Coatings sannsynligvis ha kommet enda raskere ut i markedet.
Gjorde det mulig
Basert på forskning ved NTNU har Seram Coatings funnet frem til en måte å bearbeide silisiumkarbid til en pulverform som tåler prosessen med termisk sprøyting.
Til nå har det vært umulig å benytte silisiumkarbid, som er et av verdens aller hardeste materialer, til å coate industrideler. Dette gjøres nemlig med termisk sprøyting som krever høy temperatur og hastighet. Problemet har vært at silisiumkarbid går veldig raskt direkte fra fast form til gass når det varmes opp.
– Vårt slitasjebelegg er motstandsdyktig mot det meste. Det egner seg godt på industrideler som utsettes for stor slitasje som flymotordeler, gassturbiner, varmevekslere, stempler, hjullagre osv., sier Østereng.
Seram Coatings har løst gåten ved å lage en beskyttelse rundt hver enkelt partikkel av silisiumkarbid, og gitt partiklene riktig form, tetthet og størrelse. Bak oppfinnelsen står professor Nuria Espallargas og forsker Fahmi Mubarok ved NTNU.
– Vi unngår at materialet fordamper i løse luften, og har funnet en form der materialet beveger seg lett, sier Østereng. Han illustrerer dette med salt og sukker som beveger seg lett, mens kakaopulver som er relativt vanskelig å «smøre» utover.
Sterkt investor-lag
Gisle Østereng etablerte Seram Coatings i 2014, og fikk med seg syv av Norges fremste næringslivstopper på investor-siden i 2016. Jan Petter Collier, Knut Brundtland, Sverre Skogen, Eivind Reiten, Gunnar Frederik Selvaag, Erik Langaker og Svein Aaser gikk inn på eiersiden med 2-4 millioner hver. Til sammen eier de omkring èn tredjedel av selskapet.
–Vi blir nok ikke en milliardbedrift neste år, men håper vi lykkes med å ta gode markedsandeler de neste fem-ti årene, sa Østereng til DN i 2016 da investorene ble presentert.